Utviklingen i en drektighet

Uke 6 i drektigheten

Vi er kommet til dag 40 etter insemineringen. Hunder går drektige i ca 63 dager, eller 9 uker. Vi er ganske sikre på at Karma skal ha valper nå. Vi ser etter tegn på tispen, både fysiske og endring i adferd.  

Karma, Boxwalk Ciss Me Cute And Cuddly
Foto: eier/oppdretter Kristin Rosøy Kirkham

Ca. 3 uker etter eggløsningen fester eggene seg i livmoren. Noen tisper blir  kvalme da. Karmas matmor forteller at Karma har hatt litt morgenkvalme, at hun ikke har villet ha noe særlig mat og at hun er ekstra kjælen og lydig for tiden. Alt dette er tegn som kan tyde på at hun er drektig.

Her ser man endring på pattene. Foto: Kristin Rosøy Kirkham

I tillegg ser vi fysiske endringer, som at pattene er rødere og at de har blitt litt større. Karma har ikke lagt på seg, men det behøver de ikke å gjøre enda. Karma var også i ekstra godt hold før hun ble inseminert.

Foto: Kristin Rosøy Kirkham

Ca 3 uker etter paring er det normalt at tispen får utflod fra skjeden. Den kan være klar, gråhvit eller gulaktig, men skal ikke lukte vondt. Karma har også hatt utflod.

Valping av Anne L. Buvik og Tove Solberg, Landbruksforlaget

Drektighet kan med sikkerhet fastslås ved hjelp av ultralyd tidligst 28 dager etter paring. Påliteligheten til drektighetsdiagnostikken er høy i følge Anicura.no. Vi kommer ikke til å ta ultralydsundersøkelse på Karma, men det blir nok en røntgenundersøkelse senere, for å se hvor mange valper vi kan vente oss.

Fra «Anatomy of The Dog» av Millers, Evans og Christensen Oversatt av Britt Corell

Dag 40 i fosterets utvikling, 65 mm store ca. Bukveggen ved navlen vokser sammen. Klørne dannes på alle tær. Hofteben er komplett bruskdannet, men hoftebenets leddskål dannes ikke før flere uker etter fødselen

Kilde: «Obstetrikk hos hund og katt», Astrid Indrebø

Dag 45 i fosterets utvikling, 86 mm . Fargemarkeringene kommer til syne, og pelsen begynner å vokse. Forkalkninger av de nedre premolarer, videreutvikling av knokler i hvirvelsøyle og bekken
Fra «Anatomy of The Dog» av Millers, Evans og Christensen Oversatt av Britt Corell

Fra «Anatomy of The Dog» av Millers, Evans og Christensen Oversatt av Britt Corell

Ved dag 45 begynner skjelettet å mineraliseres slik at det er mulig å ta røntgen for å telle antall fostre. Det er likevel ikke alltid så lett å se hvor mange de er på slike røntgenbilder. Det er greit å vite ca hvor mange valper man kan forvente seg for å ha kontroll på om alle er kommet ut under fødselen.