Kennel Boxerhuset ble opprettet i 2003.
Jeg er Linda Acay, opprinnelig fra Oslo, nå bor jeg i Mo i Rana sammen med Per Arvid Bruun, som tidligere hadde kennelnavnet Boxwalk.
Jeg er medlem av norsk Boxerklubb, og har vært det fra 1999. Jeg har sittet i styret fra mars 2013 til april 2021. Jeg ble autorisert ringsekretær av NKK i 2017, og er av og til ute på oppdrag som ringsekretær for hundeklubber.
I dag eier jeg tre hunder. Odile av Boxerhuset er mitt eget oppdrett. Vi eier også Boxerknock Fair and Square, Maggi og Quboxer’s Adiva. Maggi er fòrtispe og bor derfor hos sin fòrvertfamilie.
Jeg er vokst opp med boxer og var ikke i tvil om hvilken rase jeg skulle ha da jeg selv skulle anskaffe meg min første egne hund i 1999. Det ble en tispe på fòr, Ringreven Dakota, som jeg senere overtok. Dakota er grunnstenen i mitt oppdrett.
Jeg hadde lyst til å forsøke meg på utstillinger da jeg fikk Dakota. Dakota ble norsk utstillings champion og i 2002 hadde hun sitt første kull, H-kullet til kennel Ringreven. Dakota døde 11 år gammel, i juni 2010.
Mitt første kull som oppdretter med eget kennelnavn var Dakotas andre kull, sommeren 2003.
I 2002 anskaffet jeg min andre hund, tispen Street Boxers Blue Mist. Etter det har vi hatt minst to boxere her hjemme.
Jeg ønsker gjennom mitt avlsarbeide å bidra til å opprettholde en sunn og frisk rase, med rasetypiske hunder. Ved å legge vekt på både helse og eksteriør hos avlsdyrene håper jeg å oppnå mitt mål. Avlsarbeide er komplisert og som oppdretter et man aldri sikker på at man får det resultat man har ønsket å oppnå.
Som hundeeier har jeg selv erfart hvor leit det er når hunden får helseplager og som oppdretter er dette jo ikke noe jeg ønsker å påføre andre, hverken hund eller eier. Det er likevel helt umulig, selv med verdens grundigste planlegging, å kunne garantere at den valpen jeg selger ikke kan komme til å få en helseplage eller sykdom senere. Det er levende vesener vi har med og gjøre som preges av både arv og miljø.
Jeg legger ned mye planlegging og legger vekt på både helse, eksteriør og gemytt når jeg bestemmer meg for en kombinasjon. Jeg forsøker å se på både foreldredyrene, tidligere avkom til både tispe og hannhund og søsken så langt dette er mulig. Fordi jeg ikke ønsker å drive med oppdrett i stor skala vil det variere hvor ofte vi har valpekull, noen ganger kan det gå flere år mellom hvert kull.
Når jeg selger en valp ønsker jeg at valpekjøper skal reise hjem med en valp som vokser opp og blir en sunn, frisk og vakker boxer. Noen ganger opplever man som oppdretter likevel at en kombinasjon gir uforutsette resultater, det kan for eksempel være HD, spondylose, allergi eller annet.
Boxere skal røntges for hoftedysplasi og spondylose, helst ved ca 18 måneders alder. I tillegg bør hjertet avlyttes for bilyder av veterinær. Vi har dette som krav i våre salgskontrakter. Boxere som skal brukes i avl må ha dopplertest av hjertet, fra og med 1.mars 2016. Resultatet av prøvene er viktige tilbakemeldinger for meg som oppdretter, for å være med på å sikre at jeg er på rett vei i avlsarbeidet, at jeg jobber med linjer som gir sunne hunder.
I tillegg mener jeg at det vil være viktig informasjon for enhver hundeeier for å vite hvordan man best kan bruke og ta vare sin hund. For alle som er glad i rasen er det viktig at vi alle helsetester. Neste gang du skal kjøpe boxer vil de valpene du ser på være resutat av vurderinger av tidligere helseresultat Hvis du ikke tester din hund vet oppdrettere ikke om de er på rett vei.
Boxeren er en kombinasjon av en muskuløs, atletisk og elegant kropp og et barnlig, lekent gemytt, utstråling og mye motor. Mellomstore hunder, som boxeren er, lever i 10-12 år, noen lenger og noen kortere. Nærmere beskrivelse av rasestandarden finner du på norskboxerklubb.no
De vil gjerne tilfredsstille eier selv om de har mye egen vilje og kan være ganske impulsive. Hvis man ønsker å lykkes med oppdragelsen må det være moro. Lek inn lydigheten så får du en fornøyd og lydig boxer.
Boxeren trives best i selskap med oss eiere og fortjener at vi setter av god tid til å være sammen med dem og aktivisere dem. Det er derfor viktig at man som valpekjøper har tenkt igjennom valget man gjør og satt av godt med tid til valpen, det første 1 ½ året er særlig viktig. Det grunnlaget som legges i valp og unghundperioden er grunnlaget for hundeholdet resten av hundens levetid. Dersom du lurer på om du skal kjøpe deg boxer og lurer på om dette er noe som passer for deg så tenk over følgende :
- Har jeg/vi tid til hunden? Dersom du og familien har mange aktiviteter som hunden ikke kan delta i som du ikke ønsker å nedprioritere bør du ikke anskaffe deg hund.
- Livssituasjon, kan det plutselig endre seg slik at du ikke kan beholde hunden? Boxeren finner seg godt til rette i nye sosiale settinger, men vil jo aller helst være hos matmor og far som den har knyttet seg til. Hvis du lurer på om et av familiemedlemmene tåler hund vil det være svært urettferdig for valpen å være prøveklut og måtte omplasseres hvis et familiemedlem viser seg å ikke tåle hund. Prøv heller å få låne en hund som kan være på besøk et par uker for å se det an.
- Kostnader, hunden må ha et kvalitetsfor, den trenger regelmessig tilsyn hos veterinær for vaksiner og forsikring slik at du ikke kommer i den forferdelige situasjon at du må velge avlivning hvis din hund skader seg og behandlingen koster mer enn du har…