Boxersamling

10 år gammel ga jeg mine besteforeldre denne boxerfiguren i julegave.
Som voksen fikk jeg den tilbake, og den ble starten på min samling av boxerting. Lenge syntes jeg det var sjeldent å se boxerting og at det bare var andre raser det ble laget pyntesaker og lignende av. I 2010 var jeg i USA og i en antikkbod fant jeg denne Lipper & Mann boxerfiguren.

Jeg lurte på om ikke disse figurene ble produsert med to valper i lenke vanligvis og bestemte meg for å undersøke det. Jeg opprettet en konto på eBay.com og der har jeg funnet utallige skatter og morsomheter etterpå. Først fant jeg en lik figur fra Lipper & Mann med begge valpene intakt.
Så fant jeg en Rosenthal boxer.
 
Rosenthal har produsert flere boxerfigurer enn denne.

Jeg fikk kontakt med Eva Engvall, en svensk oppdretter av tibetansk spaniel, som samler på antikviteter og hundefigurer. Hun har lært meg mye og gitt tips. Jeg har sett bilder av hundefigurer i facebookgrupper og tenkt at lignende må da være produsert i boxerutgave også. Og ved søk har jeg flere ganger funnet akkurat det. Et eksempel er denne duftlampen.

Det heter rauchverzehrer på tysk. De ble brukt til å dempe sigarettrøyk i stuen på 1920-1930 tallet. Lyspæren sitter inne i kroppen på hunden. I hodet er det en liten lomme der man kan fylle på parfyme eller lignende, som fordamper når lyspæren blir varm. Min lampe har den originale elektriskeledningen, som er alt for dårlig til at det går an å prøve den med strøm. Senere fikk jeg en lignende i gave
 
Her er imidlertid et bilde av en lik lampe med lyset tent. Bildet er fra en annonse på eBay.

Dørstopperen i støpejern fra fabrikken Hubley var jeg lenge på utkikk etter. Den er produsert på 1940-tallet. Den er i svært god forfatning, de er sjeldne å finne i så god stand.

Senere fant jeg også en skoskrape fra Hubley, også den i støpejern

Jeg oppdaget at Höganäs keramikk har produsert tobakkskrukker i form av hundehoder som likner boxere. Disse er produsert i tidsperioden fra 1897 til 1909 og ikke så lett å få tak i. Her er mine to.

Jeg har jobbet i en leketøysforretning og der lærte jeg om leketøysfabrikanten Steiff, kjent for sin fantastiske kvalitet og merket¨Knopf im Ohr¨. Margarete Steiff begynte å produsere kosedyr i 1880. Steiff Boxer var et «relativt» nytt tillegg til Steiffs produksjonslinje. Steiff laget ikke boxere før på 1950-tallet. Det var en av de første nye raser av dyr introdusert etter WWII. Min første Steiff boxer ble den minste av de stående, en 10 cm høy Sarras, som de også kalles
10 cm

Steiff boxer på hjul ble produsert fra 1950 til 1961. Fra 1950 til 1958 kalte Steiff ham Reit Sarras, eller Riding Sarras.
Etter 1958 ble han kalt Reit Boxer, eller Riding Boxer.
Han er 50 cm, utstoppet, uleddet, og laget av mohair. Han har en ring på ryggen og hvis man trekker i ringen lager han lyd.
Fordi han er et ridedyr, er hans «indre» forsterket med en metallramme, som da den var ny, kunne tåle vekten av en gjennomsnittlig voksen!

I tillegg til rideboxeren, introduserte Steiff både en sittende og stående bokser i begynnelsen av 1950-tallet. Den stående versjonen, produsert fra 1950 til 1970, kom i 10, 17 og 22 cm. Den på 22 cm hadde også innlagt pipelyd i buken.


17 cm


22 cm

Den sittende utgaven, produsert fra 1951 til 1961, kom i 10 og 14 cm. Alle var laget av mohair, knapp i øret og et lite skinnhalsbånd med merkelapp på.


10 cm


15 cm

Noen år senere ble boxere igjen er omtalt i Steiff-katalogen. Steiff laget en 60 cm stor studioboxer (fullstørrelse) fra 1978 til 1984.


Jeg har to studioboxerer, en kjøpt fra USA og en kjøpt i Tyskland. De har fått navnene Pix og Gustav av mine barnebarn

Steiff produserte også noen myke boxere på 1980-tallet og 1990-tallet.
Bobby, 35 cm lang

Hector, 50 cm lang

Men kanskje den «moderne» bokseren som er mest interessant for Steiff-samlere er en laget fra 1983 til 1987 for det amerikanske markedet. Han er liggende, av mohair, 25 cm og ble produsert i 2000 stk. Han er en av de tidligere «Collector’s Editions» Steiff produsert for USA på 1980-tallet. I motsetning til dagens begrensede utgaver, ble disse ikke faktisk nummerert per stykke og kom ikke med et sertifikat.

Steiff har også senere produsert boxere for den amerikanske kennelklubben
35 cm


Spesialutgave, med hundehus i ACK sine farger

Steiff har spesialprodusert 2 boxere for Danbury Mint.
35 cm

Mange kunstnere har boxeren som sitt motiv.
Her er kunstneren Pamela Shawley Weavers figur ¨Cloud nine¨

Leopold her er spesialbestilt fra Bistels Brenneri, etter et foto av Leopold.

Jema Holland klokke.

Deru, en tysk produsent av lærfigurer på 1960-tallet. Her en boxerfigur i lær.

 

Steiff for Danbury Mint, Bruno the boxer
Steiff, produsert for Danbury Mint, Bruno the boxer