Hvem får kjøpe valp?

Det er alltid vanskelig å velge ut valpekjøpere. Det er mange ting vi vurderer når vi skal velge ut et hjem til akkurat den lille valpen.

Jeg har forsøkt å oppsummere det litt i denne posten
Vi vil jo at alle skal ha gode hjem der valpen kan få leve et langt liv, hos eiere som har gjort en skikkelig grundig vurdering om de kan ha hund de neste 10-12 årene. Selv om en boxer godt kan tåle endringer i livet sitt, som feks en omplassering, ønsker vi oss eiere som er dedikert til å ha hunden sin livet ut.

Hva skal du bruke valpen din til?
Vi ønsker oss aktive hjem som viser frem rasen, og oppdrettet vårt på en fin måte.
Selv har vi vært veldig aktive på utstilling, og vi ønsker oss at valpene våre blir vist frem. Ikke bare en gang, men gjerne flere ganger. Har valpen kvalitet til det, aller helst utstilt frem til en championattittel.
Men kanskje er ikke utstilling det som fenger de fleste?
Boxeren er en allsidig hund, en brukshund. Vi ønsker oss derfor minst like mye valpekjøpere som vil vise frem hunden i andre aktiviteter, for eksempel agility, sporsøk, rally-lydighet, bruksmeriteringer ol. Er du villig til å bruke tid, og penger, på hundeaktiviteter som feks kurs og konkurranser?

Hvordan bor du?
Vi er ikke så opptatt av om du bor i hus eller leilighet, i byen eller på landet. Bor man i leilighet i byen betyr det bare at man faktisk gå ut med hunden, og være sammen med den. Det er jo fint å bo i hus og ha hage. Men hvis det betyr at hunden bare slippes ut i hagen i stedet for å få komme på tur eller på aktiviteter, så er det jo ikke bedre for hunden enn det å bo i leilighet.

Kontakt på sosiale medier og ellers
Jeg har en lukket Facebookgruppe for mine valpekjøpere, der jeg ønsker at de som har tilknytning til vårt oppdrett skal være med. Dels for at jeg skal kunne dele informasjon med dere valpekjøpere, men også for at valpekjøperne skal kunne kjenne til og kunne ha kontakt med hverandre. I tillegg har jeg en Facebookside som er åpen for alle, og en Instagramkonto. Jeg ønsker å ha kontakt med mine valpekjøpere. Du behøver ikke bli en nær venn (om du ikke føler for det), men hold kontakt. Gjerne på Facebook eller Instagram hvis du er der.

Gjennkjøpere
Vi har av og til valpekjøpere som har kjøpt valp fra oss tidligere som ønsker å kjøpe en ny valp. Vi prioriterer våre tidligere valpekjøpere, forutsatt at vi har en valp som passer selvfølgelig.

Når bestemmer vi hvem som får kjøpe valp?
Å få et valpekull er alltid en risiko. Mye kan skje med mor og valper, både før fødselen og etter. Vi har vært heldige, men ønsker å ta høyde for risikoen likevel. Små valper er sårbare for infeksjoner og virus, feks ecoli og herpes. Skulle vi miste en valp vil det være trist, det vil være enda tristere hvis det var noens bestemte valp.
De første 3 ukene i valpens liv er det mat og søvn det dreier seg om. Når valpene blir ca 3 uker begynner de å komme seg opp å bena og vise hvem de er.
Først da kan vi begynne å se på hvilken hund som passer hvor.

Det koster å kjøpe valp, hva med senere kostnader?
Det er kostnader ved å eie boxeren i tillegg til selve kjøpesummen. Hunden skal forsikres, det er ikke rimelig å forsikre en boxer. Forsikring er viktig å ha, en skade kan koste mye mer enn sparepengene eller kredittkortet klarer. (Vi har hørt om valper som knekker benet, eller må hasteopereres fordi de har spist en sokk for eksempel. Sånt skjer nesten alltid utenfor kontortid når det er overtidstillegg.) Når hunden er ca 1,5 år gammel skal den helsetestes med HD- og spondyloserøntgen, og hjerteavlyttes for aortastenose (hvis de skal brukes i avl skal de ha en Dopplertest av hjertet)
Den som kjøper valp hos oss må skrive under på at hunden skal helsetests ihht kravene NBK har. Disse helsetestene koster en del penger. Hvor mye vil variere mellom veterinærkontorene. Her vi bor er det rimelig, men det kan fort dreie seg om 10.000, særlig hvis man ikke forhører seg om pris rundt om kring.
Jeg forventer at kontrakten følges opp, og at du tar kontakt med meg dersom det oppstår problemer med det.
Helsetester er der for hundens del for å unngå skader og feilbelastning, for din del så du kan ta best mulig vare på hunden din og unngå skader, for min/oppdretters del så jeg kan få vite om jeg har gjort gode vurderinger og beslutninger når jeg planla avlen. Har jeg tatt avgjørelser som fører til at hundene får dårlig helse må jeg ta hensyn til det ved neste valg og avgjørelse.
Sist, men ikke minst, for at du skal ha mulighet til å kjøpe en frisk og fin boxer en gang i fremtiden også.