Hva skal valpene oppleve

Og hvorfor gjør vi det sånn?

Her står det litt om hvorfor det er viktig at valpene får allsidige opplevelser og erfaringer: https://gryloberg.squarespace.com/manimal/sosialiseringsperiode-hos-hund (edit pga nettsiden til the puppyplan ikke er oppe)

1 og 2 uke
Stilletid. Vi tar vare på mor og valpene. Verden dreier seg om mat og søvn.

Odiles 8 små

3 uker (Hallo verden)
Valpene skal høre så mange ulike hverdagslyder som mulig. Ringeklokke, TV, dører, støvsuger, snakk, torden, musikk ol. tilfeldig under våkentid gjennom dagen. Vi ser om valpene registrerer dem og roer seg normalt igjen.

Sørge for at valpene har forskjellige ting å se på. Bevege tingene så valpene blir vant til bevegelse, feks ved henge en uro over kassen en stund hver dag.
Håndterer, kjæle med og løfte valpene jevnlig. Venne dem til menneskelig kontakt. Vi innfører små måltider av babygrøt, kjøttdeig og yogurt, V&H og oppbløtt valpefor. Få besøk av ulike mennesker.
Stryke valpene med ting av ulik tekstur så de får kjenne på hvordan det er og stimulert følelsen av berøring.
Starte med innføring av ulike underlag.
La andre vennlige hunder gå forbi valpekassen

4 UKER (LEK OG MORO)
Introdusere flere ulike overflater i valpegrinden. Vet bed, tepper, gulvbelegg, gummimatter. alt som kan stimulere ulike taktile opplevelser for små poter.
Gi valpene ting de kan begynne å eksperimentere med, draleker, tunell, pappesker oppned med hull i, leker hengt opp i valpegrinden, noe å klatre over og inn i.

Ta hver valp ut av valpegrinden og tilbringe litt tid med bare den alene. Fortsette å venne valpene til å bli håndtert, inkludert ører, munn, poter mm. Gjerne med små godbiter, så det å bli håndtert blir forbundet med noe positivt.

Begynne å venne hver valp til å bli forsiktig holdt fast. Kun sekunder først og så bygge opp til ca 30 sekunder, så den venner seg til den potensielle frustrasjonen den kan være å ikke få gjøre det den vil øyeblikkelig.

Flytte valpene til andre rom i huset, og ute, så mye som mulig, så de får erfare ulike lyder, underlag, aktivitetsnivå.

5 – 7 UKER (NYSGJERRIGHET)
Introduser flere interaktive leker. Ting de kan balansere på, tunell, tøybiter de kan klatre over eller gjemme seg under, hengende leker, større baller som kan trilles rundt, tomme brusflasker med småsten i som lager lyd, små esker de kan klatre på eller være inni, fat fylt med vann eller småsten. Alt man kan tenke seg å introdusere av stimuli.

Spise fra ulike boller, av plast, metall, av hånden ol..

I løpet av de neste par ukene skal valpene få møte så mange ulike menneske som mulig. Kvinner, menn, barn, skjeggete, med ulik klær osv. Møtene skal være positive, så valpen forbinder dem med noe positivt.

Valpene skal ha hørt vanlige husholdningsapparater, nå er det på tide å gjøre seg litt erfaring med dem. Tv, støvsuger og annet man vanligvis har i huset. Starter sakte og forsiktig og lar valpe se tingene før de slås på. Om nødvendig belønnes valpen med en godbit eller lek for å ignorere eller ikke leke med dem.

Valpene får spise for seg selv av og til, kanskje også uten kullsøsknene. Spise fra hånden, og venne seg til at hånden er nær maten dens.

Tilbringe tid sammen med valpene, oppmuntre dem til å følge oss, leke med dem, ha øyenkontakt, klappe dem, løfte opp, holde og håndtere dem så de blir vant til menneskelig kontakt.

Prøve å ta med hver valp individuelt for å sitte i bil, kjøre en liten tur, se og lukte ting som vil bli hverdagslige. Valpene bør ha alle disse erfaringene i disse viktige ukene når deres selvtillit er på sitt høyeste og fryktresponsen er på det laveste.

8 UKER (BEGYNNER ET NYTT LIV)
En uke der vi går gjennom tingene valpene har gjort og opplevd de siste syv ukene. Men ikke introdusere noe spesielt nytt.