Vi venter på valper

Adiva, 6 uker

Ventetiden, første og andre trimester er passert.
Veien mot et valpekull. Torsdag 11. august er det 49 dager, eller 7 uker, siden andre paring og 2 uker igjen til forventet termin den 25. august.

Adiva har vært frisk og rask hele tiden. Hun er leken, litt trøttere, ekstra kosete og har blitt tung, men ellers som normal og har normal matlyst.

Hvor lang tid går en hund drektig?
Drektigheten er på 63 dager, eller 9 uker. Men alt mellom 57 og 70 dager regnes som innenfor normalen.

Drektigheten deles i tre trimester, som hver er på tre uker. Hundens livmor er formet som en Y, med to horn som valpene ligger i. Livmoren ser ut som dette bildet (hentet fra boken Valping av Anne L. Buvik og Tove Solberg, Landbruksforlaget)


Litt om fostrenes utvikling
I uke 3 er fosteremnene ca 1 cm lange, og begynner å feste seg i livmorveggen. Der fosteremnene fester seg dannes morkaken. Uke 3 er en sårbar tid.
I uke 4 blir for-og bakben tydelig utviklet, ørelappene synlige som små flipper, øret og øynene dannes denne uken. Fosterhinnene kan kjennes som små bobler på 2,5 cm, for de som har trening i det. Drektighet kan nå påvises ved ultralyd.

Kilde: «Obstetrikk hos hund og katt», Astrid Indrebø


Vi har vanligvis ikke ultralydskannet våre tisper, men ventet til vi kan ta røntgenbilder ved uke 6 – 7. Grunnen til at vi velger å vente er at resultatet ultralyd gir er usikkert. Både fordi det kan være vanskelig å se, men også fordi fostre kan absorberes av tispens kropp underveis i drektigheten. Ved å vente til fosteremnene har et skjelett som er tydelig på røntgen er det en mulighet til å få et mer realistisk bilde av hvor mange valper vi kan vente oss. Men 6 uker er lenge å vente!


Andre trimester i drektigheten er nå lagt bak oss, vi er kommet til dag 47 i drektigheten. Vi har bestilt time til røntgen i neste uke, og gleder oss til å se hvor mange valper Adiva bærer på.

Adiva har alltid vært glad i mat og spiser godt nå. Men hun har ikke like god plass til mati magen, så vi har begynt med et måltid midt på dagen også de siste ukene. Hun skal ikke bli tykk, men vil i tiden fremover trenge litt mer næring enn hittil. Vi har så vidt kjent at valpene beveger seg, men fra neste uke, uke 7, skal det være mulig å se fosterbevegelser.

I uke 8 vil fostrene være ferdig utviklet, og man kan se valpene røre på seg. Da vil det være på tide å rydde valperommet vårt og ta frem valpekassen så Adiva får venne seg til den.