Ventetiden, første trimester

Veien mot et valpekull. Mandag 5. april er det 21 dager, 3 uker, siden første paring og 6 uker igjen til forventet termin.

Odile har vært frisk og rask hele tiden. Hun er leken, litt trøttere og ekstra kosete kanskje, men lever som normalt og har normal matlyst.

Drektigheten deles i tre trimester, som hver er på tre uker. Hundens livmor er formet som en Y, med to horn som valpene ligger i. Livmoren ser ut som dette bildet (hentet fra boken Valping av Anne L. Buvik og Tove Solberg, Landbruksforlaget)

Illustrasjon fra boken Valping av Anne L. Buvik og Tove Solberg, Landbruksforlaget

Det er ikke uvanlig at tispene er kvalm og ikke har matlyst i slutten av første trimester. Det skyldes at de befruktede eggene på det tidspunktet fester seg i livmoren.

Litt om fostrenes utvikling

Uke 3
Fosteremnene er nå ca 1 cm lange, de minner nå om små fisker av utseende. De begynner å feste seg i livmorveggen. Der fosteremnene fester seg dannes morkaken. Uke 3 er en sårbar tid så vi passer på at Odile har ikke usettes for noe stress.


Odile tar det med knusende ro hittil

Uke 4
For-og bakben er tydelig utviklet .
Ørelappene synlige som små flipper, øret og øynene dannes denne uken.
Fosterhinnene kan kjennes som små bobler på 2,5 cm, for de som har trening i det.

Drektighet kan nå påvises ved ultralyd.
Vi har vanligvis ikke ultralydskannet våre tisper, men ventet til vi kan ta røntgenbilder ved uke 6. Grunnen til at vi velger å vente er at resultatet ultralyd gir er usikkert. Både fordi det kan være vanskelig å se, men også fordi fostre kan absorberes av tispens kropp underveis i drektigheten. Ved å vente til fosteremnene har et skjelett som er tydelig på røntgen er det en mulighet til å få et mer realistisk bilde av hvor mange valper vi kan vente oss. Men 6 uker er lenge å vente!