Valpelivet med tannfelling og øretaping

Alle valpetennene er nå ute. Vi har funnet tenner og biter av tenner over alt i de siste ukene.

En liten samling av tenner og tannrester fra Odile

Det har nok vært ubehagelig for Odile når de nye tennene brøt i tannkjøttet. Det har vært intens gnaging, biting og aktivitet de siste ukene. Mye urolighet som kan skyldes ubehaget. Vi gir valpen gulrot å bite på. Gulrot er akkurat passe tyggemotstand, lindrer og sysselsetter bitebehovet. I tillegg er det helt ufarlig for valpen, den inneholder ingen kunstige tilsetningsstoffer og kommer ut i andre enden i småbiter. Men nå er de nye tennene på plass og vi ser begynnelsen på et fint voksenbitt

Øretaping
I ukene tannfellingen varer taper man ofte ørene på boxervalper. Årsaken til det er at valpene gjerne legger ørene i litt uheldige former under tannfellingen, antagelig fordi de strammer muskler rundt på hodet.

Her ser vi hvordan øret har lett for å brette seg og legge seg feil

Ettersom dette er tiden der brusken i ørene også stivner ønsker vi ikke at brusken stivner i feil fasong slik at hunden får det vi kan kalle kreative ører, også kalt ¨flyveører¨. Ørene betyr mye for uttrykket den voksne hunden får så vi vil gjerne at de legger seg korrekt.

Her ser vi hvordan ¨flyveører ser ut forfra

Alle valper kan ha ørene slik av og til. Det gjør ikke noe, det er når de blir liggende slik og ikke faller på plass igjen av seg selv vi taper ørene

Slik ønsker vi at øret skal ligge, sett bakfra

Hunder med små og lette ører får lettere slike kreative ører, disse ørene legger seg ikke like lett tilbake på rett måte.

Hvordan taper man ører?

Det er mange forskjellige måter å gjøre dette på. Man kan tape fast en mynt nederst på innsiden av øreflippen, man kan lage en tapebøyle under haken, fra øre til øre, eller lage ¨musefletteører¨

Her er en liten bruksanvisning på hvordan vi gjør det


Jeg bruker sportstape. Den er ca 10 cm bred, og den deler jeg i to på langs. Det må ikke være stramt. Du trenger 7-8 cm lengde. Jeg lar den sitte på til den faller av av seg selv. Min tape er gammel og limet er derfor seigt og derfor sitter tapen ca 14 dager når jeg setter den på.

Hvordan får du riktig brett?


1. Legg fingeren på øret


2. Brett øret rundt fingeren din


3. Hold sammen der du hadde fingren og sett på tape der


4. Her er øret ferdig tapet

Mokka – med begge ørene tapet.

Her er Mokka med musefletteører, eller papilotter om man vil.

Når tapen detter av ser man om det trengs å tapes på nytt. Man lar valpen være uten tape en dag eller to for å se om øret nå faller på plass av seg selv eller fortsatt flyr. ¨Flyr¨ øret fortsatt setter man på en ny tape og sjekker igjen når den faller av.

Ikke alle valper trenger å få ørene tapet. For noen holder det med at vi legger ørene på plass igjen når de flyr, andre holder det å massere ørene på, og noen trenger det rett og slett ikke. Øretaping skal ikke være vondt, det er kjempeviktig at man ikke taper for stramt pga blodsirkulasjonen. Valpen kan reagere på det her rare nye, men for de aller fleste går det fort over og de glemmer at de har noe på ørene.

Vil man ikke tape ører, eller ikke får det til så risikerer man altså å få en voksen hund som får en kreativ fasong på ørene.  Selv om det kanskje ikke ser så fint ut er det imidlertid en helt ufarlig ting for hunden, det er nok vi eiere som er mest opptatt av dette.