NUCH NJV-16 Nils av Boxerhuset

Nils er den først i N-kullet som har blitt champion, og hans reise mot tittelen som norsk utstillingschampion har vært utrolig.

Nils, ny champion i velkjent, uhøytidelig og avslappet positur, med armen-i-karmen

Nils ble født med en hvit stripetegning som gikk over hodet og ned i kragen. Tone og Pelle som skulle ha en valp fulgte fødsel og livet i valpekassen via kamera, og falt for gutten med ¨hanekam¨.

De mente han ville passe godt hos dem, som ikke er utstillingsfolk.
Nils vokste til og den hvite tegningen ble mindre og mindre. Da han skulle leveres var den nesten helt borte, i dag kan man bare se noen få hvite pelsstrå på toppen av hodet hans.

Drømmen var å få en rød, hvit og blå cert-rosett. Tone og Pelle hadde jo lovet å stille ut Nils litt, men de var jo ikke utstillingsfolk så noe omfattende utstillingsliv sa de at det ikke kom til å bli.

Nils ble stilt ut aller første gang på Dogs4All på Lillestrøm i november 2016 og som beste junior fikk han tittelen NJV-16 (norsk juniorvinner). Sitt første cert tok han 14 måneder gammel i 2017, på sin åttende utstilling. Og da var jo mor og far i mål, med en rød, hvit og blå rosett! Så skulle de vel gi seg med utstilling da?

Men når man får blod på tann…

Det ble flere utstillinger på Nils. Mange flere og det over hele Norge, 36 utstillinger – hittil!. Han har vært i Mosjøen i nord, i Ålesund i vest, i Stavanger, i Trondheim, og mange andre plasser i mellom disse. Sommeren 2017 dro de til Veijen i Danmark, der kvalifiserte Nils seg til å delta på Crufts. Cruft er en av verdens største hundeutstillinger og holdes i Birmingham, England. Som stolt oppdretter sa jeg at hvis de reiste for å stille ut Nils så skulle jeg komme å se på. Og sånn ble det. I mars 2018 møttes vi i England og Nils ble vist på Crufts blant mange flotte boxere. Han ble handlet av Cecilia Sundberg som kom ens ærend for å vise Nils, og selv om de ikke plasserte seg var det en fantastisk opplevelse.

Nils av Boxerhuset kvalifiserte seg til Crufts 2018 i Danmark i 2017.

I mai 2018 i Malmø Sverige ble Nils stilt ut på verdens største boxerutstilling, ATIBOX. Her ble Nils handlet av meg som oppdretter og fikk bedømmelsen excellent, men gikk ikke videre til klassebedømmingen. Nils og broren Njord er de første av Boxerhuset som har deltatt på ATIBOX, så dette var stort.

Nils og Pelle

Sitt andre cert tok Nils på den første utstillingen han var på allerede i januar 2018. Da manglet han bare et stor-cert fra NKK for å bli champion, eller cert fra NBKs Årsvinnerutstilling. Jeg oppfordret Tone og Pelle til å sette seg et nytt mål, å få en rød og grønn utstillingschampions-rosett.

De sa fortsatt at de ikke var utstillingsfolk og at de nå hadde oppnådd drømmen sin, og mer til. Men så var det det der med blod på tann igjen da…

Nils ble stilt av Aleksander Nymo på NBK Årvinner på Ås i juni 2018, og var så nære, så nære å bli champion, han fikk reserve-certet.

I februar 2019 gikk Nils og handler Cecilia i ringen på NKKs internasjonale utstilling i Bø. Her fikk Nils sitt tredje og siste cert med CACIB, og han er nå blitt norsk utstillingschampion med tittelen NUCH NJV16.

Eierne hans, Tone og Pelle holder fortsatt fast ved at de ikke er utstillingsfolk, men det er mange som nå vet bedre!

Hvorfor er det viktig å stille ut og hva betyr det å få en tittel

På utstilling måler vi resultatet av tidligere avl. Som oppdrettere får vi da målt arbeidet vi gjør med valg av avlsdyr. Rasestandarden beskriver et sundt og funksjonelt dyr, og hvis vi er i ferd med å avvike fra standarden skal dommernes bedømmelse være med på å fortelle oss dette. Her kan jeg som oppdretter se hva hannhunder har produsert av avkom når jeg skal vurdere mine videre valg i avl. Det er ikke bare hundens eksteriør dommerne bedømmer, men også hvordan hunden presterer for dagen. Det kan være årsaken til at en dommer som tidligere har gitt en  hund topp resultat en senere gang ikke gjør det – og motsatt.

På samme måte som vi gjerne øver på å stå frem på en scene eller snakke til en forsamling så er det derfor viktig å øve litt på det å være på utstilling. Jo mer man gjør det, jo bedre forutsetninger har man for å lykkes med å få et godt resultat, å få vist frem den fine boxeren man har.

For meg som oppdretter er utstilling ett av ¨utstillingsvinduene¨ for mitt oppdrett. I tillegg er det morsomt å konkurrere. Det er en egen følelse å gå inn i utstillingsringen med en hund som strutter av selvtillit og liker å vise seg frem – og det er vi som er handlere som må gjøre det gøy!

Men alle må huske på at man uansett resultat reiser hjem med den samme fine boxeren som man kom med den morningen. Utstillingsresultatet er ikke det som avgjør verdien av din boxer – de er jo så mye mye mer.

Nils og handler Cecilia feirer championatet

Lykke til, til alle som prøver seg. Her hos oss venter vi spent på nye resultat, både fra utstilling og andre aktiviteter som våre boxere er med på.