Tanncyster hos boxer

Hvor vanlig er det med tanncyster hos boxer, og hvorfor er det viktig at vi er oppmerksomme på det?

En tanncyste i tanncystevevet som omgir den i kjeven. Bilde tilhører TandDyreklinikken

De siste årene har vi hørt om flere og flere tilfelle der det oppdages tanncyster hos boxere. I de mest alvorlige tilfellene kan cysten ha skadet kjevebenet ved at det har smuldret opp sånn at det kan brekke.

Hva er tanncyster?

Tenner som ligger nede i kjeven og som ikke vokser fram kan gi opphav til tanncyster. Tanncyster er hulrom i kjeven som er fylt av væske. På boxer gjerne ved P1, se bilde med oversikt over hundens tenner.
Det kan ha svært alvorlige konsekvenser for den aktuelle hunden om ikke tilstanden oppdages, og behandles tidlig. Cyster er omsluttet av en kapsel, og er ofte saktevoksende, men vi ser også tilfelle der det har gått veldig fort. Tennene i nærheten av cysten skades som følge av cystens vekst. Cysten vil gradvis hule ut knokkelen ved å ekspandere og ødelegge omkringliggende kjeveben.

Hvordan behandler man tanncyster?

Behandlingen er kirurgisk fjerning. Det er viktig at hele cysten og kapselen den ligger i fjernes for å unngå at det dannes en ny cyste av restcellene.

Kjeve med tanncyste
Foto tilhører Gro Tingelstad

Hvordan oppdager man at hunden har tanncyster Det er alltid en god idé å røntge hvis en hund mangler tenner. Men man skal ikke se seg blind på at alle tennene er der, det kan finnes dobbelt sett eller flere tenner enn standard. Boxeren skal røntge for HD og spondylose. Pass på å få tatt bilder av kjeven med det samme, selv om det ikke er noe krav om det.

Bilde av cyste
Foto tilhører Gro Tingelstad

Konsekvensen av at tanncyster får være ubehandlet er at kjeven kan brekke fordi de er helt oppsmuldret. Hunder med påviselig tannmangel bør røntges ved ett års alder, gjerne tidligere, for å utelukke problemet. Det er fremfor alt kortsnutede hunder som har risiko for å utvikle tanncyster (Boxer, Chi Tzu, m.fl.). 

Kjeve med tanncyste sett fra siden
Foto tilhører Gro Tingelstad

I 2018 holdt spesialveterinær Hanne Ellen Kortegaard ved Institutt for klinisk veterinærmedisin, Universitetet i København et foredrag for Fellesnordisk boxerseminar. Der fikk vi eksempler fra seminardeltakerene fra Finland, Danmark og Tyskland på undersøkelser de har gjort på tanncyster. Du kan lese mer om det i posten jeg har skrevet om Fellesnordisk boxerseminar.

Tanncyste Foto tilhører Gro Tingelstad

Det er kommet en ny tannbehandling ved reparasjon av kjeveben, PRF. Det finnes to andre behandlingsmuligheter. Konvensjonelle kirurger foretrekker kanskje å stabilisere et kjevebrudd med plater og skruer. Dette kommer ofte i konflikt med tannstrukturer og kan dermed forårsake nye problemer som kan være vanskelig å rette opp i senere.

Mer her:
https://www.nkk.no/nkks-brachycephalrad/category1272.html

https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/33035/Master-Wold-Kristoffersen-Wium.pdf?sequence=2&isAllowed=y

http://dyretannklinikken.no/