Enhver boxeroppdretters mål er å produsere valper som oppfyller rasestandarden, FCI 144. Vi vil jo at boxervalpene våre skal se ut som boxere, og fortsette med det i generasjoner fremover også. For å oppnå målet vårt er vi nødt til å gjøre noen valg, og det viktigste arbeidsverktøyet oppdretter har er valg av foreldredyr.
Vi ønsker å ha muligheten til å velge den beste boxeren til å lage grunnlaget for neste generasjon boxer. Ingen individ er uten feil, og det er jo der oppdretter må gjøre en vurdering når man velger partner. Noen ganger kan det beste individet ha en fargefeil. Det er en feil det er lett å rette opp i ved valg av partner – og best av alt, den feilen har ingen helseutfordring! Det er kun snakk om en meget synlig overflate-eksteriør feil.
Boxeren finnes bare i to fargevarianter, tigret eller rød (kalles noen steder gul). De som omtales som hvite er ikke hvite genetisk. De er rød eller tigret, men har hvite tegninger som overstiger 1/3 av kroppens overflate. Forrige post handlet om arv av farger i kombinasjoner av foreldredyr og avl, og da snakker vi om at individet er BB, Bb eller bb (tigret dominant, tigret ikke-dominant og rød).
Når vi nå snakker om arv av tegninger snakker vi om SS, Ssw og swsw.
Du finner kombinasjonene forklart i bildeteksten lenger ned. S står for solid/fullfarget, Sw står for flashy, eller tegnet og sw står for hvitt.
Alle bilde-illustrasjoner i denne posten er gjengitt med tillatelse fra Louise Rosenvinge Pahle.
Boxerens farvegenetikk følger Mendels enkle arvelov. Mendel er han som skrev om hvordan erteblomstene arvet fargen sin, slik vi lærte på Ungdomsskolen. Mendel oppdaget at hvert individ får 50% av gener fra far og 50% fra mor. I oversiktene under kan du se hvordan boxerens tegninger arves av avkommet.
Du kan se eksempler og statistikk på alle tegningskombinationer i bildene i denne posten.
Her er den vanligste kombinasjonen av foreldredyr som oppdrettere kombinerer i dag. To tegnede (flashy) foreldredyr.
Valpene har fått 50% av anlegg for tegninger fra hver av foreldredyrene og statistisk vil man da kunne forvente å få 25% fullfarget, 50% tegnet og 25% hvite valper.
Hvis man kombinerer to fullfargede foreldredyr slik som disse to;
Så vil alle valper i kullet bli fullfargede. De har fått 50% fra hver av foreldrene, men ingen av foreldrene har anlegg for hvite tegninger og kan derfor ikke gi valpene hvite tegninger – fordi de ikke selv har det.
Med to hvite foreldredyr kan vi kun få hvite valper
Begge foreldrene har bare anlegg for hvite tegninger (som her dekker mer enn 1/3 av kroppen) å gi til sine avkom. Valpene får 50% fra hver og må derfor bli hvite de også
En fullfarget og en hvit gir bare tegnede valper
Her har valpene fått 50% fra hver av foreldrene. Vi får ingen variasjoner av tegninger, alle får anlegget for hvite tegninger fra den ene forelden, og blir flashy.
En tegnet og en hvit og de valpene denne kombinasjonen kan gi;
En tegnet og en fullfarget med de valpene vi kan forvente å få her;
Ved å bruke “hvit” boxer i avl kan man, hvis man parer med en fullfarget, som den eneste fargekombinasjonen få 100% tegnede (også kjent som flashy) valper – og det er vel ofte det de fleste oppdrettere ønsker?
Etter opphevelsen av den automatiske avlssperren på hvite boxere i Norge i 2016 (mer om dette lengre ned) er det født ett kull der det ene foreldredyret er hvitt. Kullet er fra kennel MossBox og du kan lese mer om dette her: https://www.facebook.com/pages/category/Veterinarian/Kennel-MossBox-205651603602722/
Opphevelsen av avlssperren i Norge
Det har vært automatisk registrering av avlsperre på hvite boxere i Norge siden en gang på 1990 – tallet.
På årsmøtet i 2016 ga medlemmene i Norsk Boxerklubb styret i NBK fullmakt til å søke Norsk Kennel Klub om å få fjernet den automatiske avlssperren. Søknaden ble innvilget av NKK og i dag må en oppdretter som ønsker å sette avlssperre på sine hvite valper aktivt velge å gjøre det. For de som ble født da det automatisk ble satt avlssperre på hvite valper er det mulig å søke om å oppheve den, MEN da må også oppdretter være enig! Tenk deg derfor om hvis du ønsker å kjøpe en hvit valp og oppdretter ønsker å sette avlssperre. Er du helt sikker på at du eller andre aldri noensinne vil ha valper på/etter din hund?
NBK krever at dersom man velger å bruke en ¨hvit¨ boxer i avl skal man velge en partner som er fullfarget, slik kennel MossBox gjorde.
I Sverige har det aldri vært noen avlssperre, og det har vært noen få kull der en av foreldrene er hvit. I Danmark er det nå oppdrettere og boxereiere som ønsker å endre registreringen av hvite valper slik at det er mulig å bruke den beste valpen i avl dersom det er en hvit.
Hva skjer hvis vi bruker en boxer som ser fullfarget ut, men ikke er det? Noen få hunder som er genetisk flashy/tegnet kan ha så lite hvitt på seg at de ser ut som de er fullfarget. Hvis man er i tvil må man da se på foreldrene og søsknene.